Over dieren

Interessante feiten over ooievaars

Pin
Send
Share
Send


Ooievaars zijn prachtige vogels, waarover veel legendes van de meest uiteenlopende volkeren van de wereld zijn. Deze vogel wordt beschouwd als een symbool van geluk en vriendelijkheid. Bovendien zijn er ooievaars veel verschillende soorten, soms volledig verschillend van elkaar. Slechts twee soorten ooievaars leven in Rusland - wit en zwart.

Een selectie van interessante feiten over ooievaars.

Niet alle ooievaars zijn onschadelijk. De Afrikaanse Maraboe-ooievaars zijn bijvoorbeeld aaseters en roofdieren. Mensen raakten er echter aan gewend en letten niet meer op maraba dan op mussen en duiven.

Witte ooievaars die op het grondgebied van Rusland wonen, vliegen voor de winter naar Afrika en India.

Ooievaars voeden zich niet alleen met insecten en kikkers - ze vechten effectief met giftige slangen, bijvoorbeeld met adders, die ooievaars ook erg leuk vinden.

Nadat ze aan het einde van de wereld overwinteren, keren witte ooievaars terug naar hun nesten en brengen ze op orde. Deze vogels zijn extreem gehecht aan hun huizen.

Het oudste bekende nest van ooievaars, waarin vele generaties van deze vogels leefden, werd door hen bewoond gedurende 381 jaar.

De diameter van het nest van een witte ooievaar kan tot anderhalve meter zijn en tot 200-250 kg wegen.

De vrije mannelijke ooievaar "neemt als vrouw" het allereerste vrouwtje dat naar zijn nest vliegt.

Storks broeden op hun beurt eieren - het vrouwtje is deze avond bezig, en het mannetje - in de middag.

Gevallen van ontsteking van nesten van ooievaars, en tegelijkertijd de gebouwen waarop ze zich bevonden, werden geregistreerd. Dit gebeurde vanwege het feit dat de ooievaars als bouwmateriaal nog smeulende takken van vreugdevuren pakten en naar het nest droegen.

Ooievaars gooien meedogenloos zwakke en zieke kuikens uit het nest.

Ooievaarskuikens beginnen te leren vliegen op de leeftijd van twee maanden.

Het enige land waar de jacht op ooievaars altijd verboden is, is Japan.

De spanwijdte van een witte ooievaar kan twee meter bereiken.

De ooievaarspopulatie in Italië werd volledig uitgeroeid in de 17e eeuw.

In de winter naar warme landen, leggen ooievaars een afstand van maximaal tienduizend kilometer af.

Ooievaars slapen, staan ​​op één been, en ze veranderen van been zonder wakker te worden.

Ooievaars worden soms aangevallen door adelaars.

De meeste witte ooievaars leven in Rusland.

Een interessant feit is dat zwarte ooievaars zich van mensen vestigen, en wit, integendeel, zo dicht mogelijk.

Ooievaars communiceren onderling, sissend en klikend met hun snavels, omdat ze geen geluiden kunnen "uiten", behalve een zacht gepiep, vanwege de eigenaardigheden van hun structuur.

Waar komt het woord "ooievaar" vandaan?

De oorsprong van het woord "ooievaar" is niet met zekerheid vastgesteld, dus er zijn veel versies van het voorkomen. Medeklinker woorden zijn te vinden in het oude Sanskriet, Oud Russisch, Duits, Slavische talen. De meest plausibele versie van de conversie van het Duitse woord "Heister", dat op sommige plaatsen in Duitsland de naam ekster is. Waarschijnlijk is het woord omgezet in "Geister" en vervolgens in "Stork". Het is moeilijk om een ​​analogie te vinden tussen de ekster en de ooievaar, hun enige gerelateerde teken is de kleur van het verenkleed. Aangenomen kan worden dat deze aan de basis van de ooievaar ligt. In verschillende regio's van Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland zijn er verschillende lokale namen voor deze vogel: bushel, butol, busko, batan, chernoguz, leleka, manto, geister, botsun en anderen. Bovendien wordt de ooievaar door menselijke namen genoemd: Ivan, Gritsko, Vasil, Yasha.

Foto door Alexas_Fotos, CC0

Stork - beschrijving, beschrijving, foto. Hoe zien ooievaars eruit?

Ooievaars zijn grote vogels. De grootste soort in het geslacht Ciconia is de witte ooievaar. De lichaamslengte van zowel het mannetje als het vrouwtje is 110 cm, de spanwijdte bereikt 220 cm en het gewicht is 3,6 kg. Een van de kleinere soorten, de witbuikooievaar, weegt ongeveer 1 kg en zijn lichaamslengte is 73 cm.

De snavel van een ooievaar is lang, 2-3 keer de lengte van het hoofd en heeft een conische vorm. Het kan recht of licht gebogen naar de top zijn (zoals de ooievaar uit het Verre Oosten). Aan de basis is het lang en massief, aan het einde scherp, goed gesloten. De tong is glad, scherp en, in vergelijking met de bek, klein. De neusgatscheuren zijn erg smal, open in de hoorn, zonder indrukken en voren. De kleur van de snavel bij volwassenen van de meeste soorten is rood. De zwart-gefactureerde ooievaar is zwart. Bij jonge vogels is het tegenovergestelde waar: zwart-gefactureerde ooievaarskuikens hebben een rode of oranje snavel, en bij kuikens van andere soorten, zwarte snavels.

Foto door Nevit Dilmen, CC BY-SA 3.0

De iris van verschillende soorten ooievaars is rood, bruin of witachtig. Op het hoofd ontbreekt het verenkleed op de kin, het hoofdstel en de huid rond de ogen. De nek van de vogels is matig lang. De situatie is kenmerkend wanneer de nek scherp naar achteren is gebogen, het hoofd naar voren is gericht en de bek tussen de gevederde veren rust. In het gebied van de struma zijn de veren lang en verzakken.

Storks hebben cervicale luchtzakken die gevuld zijn met uitgeademde lucht, omdat ze verbonden zijn met de neuskamers. Deze tassen zijn klein, bevinden zich onder de huid en liggen aan de zijkanten van de nek aan de basis van het hoofd. Het zakensysteem creëert een luchtspleet tussen de huid en spieren.

Ooievaarsvleugels zijn lang, afgerond, hun top wordt gevormd door 3-5 veren. De binnenste veren op de vleugel zijn lang. Gevouwen bereiken ze de lengte van de primaire veren.

Foto door Alexas_Fotos, CC0

Tijdens de vlucht zweven de ooievaars boven de grond. Dit wordt mogelijk gemaakt door het speciale gewricht van de botten van de schoudergordel en de structuur van de vleugel met een langwerpige onderarm en een kortere schouder. Deze kenmerken zijn kenmerkend voor grote stijgende vogels, waaronder roofvogels. Op de vleugel van de eerste vinger van de hand zit een klauw.

Een stijgende vlucht is ook kenmerkend voor vogels zoals adelaars, gouden adelaars, vliegers, gieren, buizerds, pelikanen.

De staart van de ooievaars is matig van lengte, recht, enigszins afgerond aan de top. Het bestaat uit 12 staartveren.

Foto door: Hans, CC0

De achterpoten van vogels zijn extreem langwerpig. De middenvoet is bijna even lang als het scheenbeen. Het gewricht van de tibia en middenvoetsbeentjes is zo gerangschikt dat het uitsteeksel op de tibiale botkop de depressie binnengaat op de middenvoetkop, en een speciaal ligament fixeert deze verbinding, waardoor de botten niet wegglippen. Het resultaat is een sterke positie van het langwerpige been, dat het lichaam zuiver mechanisch houdt, zonder spierwerk. Dankzij dit kan de ooievaar urenlang op één been staan, zonder volledig moe te worden. De structuur van de benen veroorzaakt enkele karakteristieke bewegingen - traagheid en veerkracht van het looppatroon.

De tenen van de ooievaars zijn relatief kort. Langs elk is een smalle leerachtige zoom. De voorvingers zijn aan de basis verbonden door een klein leerachtig membraan en de verlaagde achtervinger wordt gebruikt om op de grond te ondersteunen. Deze structuur van de vingers suggereert dat de ooievaar moeilijk te lopen is op moerassige plaatsen en hij aangetrokken wordt tot harde grond. Het scheenbeen wordt niet door meer dan een derde van de lengte ondersteund. Het kale deel van het scheenbeen en de gehele middenvoet zijn bedekt met kleine veelzijdige platen. De nagels zijn breed, redelijk vlak, stomp.

Foto door: Marcel Langthim (Pixel-mixer), CC0

De kleur van de ooievaars is niet erg divers en bestaat uit zwarte en witte kleuren. Zwarte kleur kan een groene of metaalachtige tint hebben. De kleur van jonge vogels verschilt enigszins van die van volwassenen. Er zijn geen verschillen in de kleur van mannen en vrouwen, evenals kleurveranderingen per seizoen. Ooievaarskuikens hebben een grijsachtig pluis; bij volwassenen is pluis wit of grijs.

Vertegenwoordigers van het geslacht Ciconia hebben geen stem, omdat ze verstoken zijn van de syrinx (vocaal orgaan van vogels) en zijn spieren. In plaats van te schreeuwen, klikt de ooievaar op zijn bek, dat wil zeggen, hij slaat zijn kaken tegen elkaar. Witte ooievaars (Ciconia ciconia) weten ook hoe te sissen. Zwarte ooievaars (Ciconia nigra) zelden kraken met hun bek: hun stem is als een hoest of schreeuw. Kuikens van ooievaars kunnen kwaken, tjilpen, sissen en keelkreten.

Foto door Frank Vassen, CC BY 2.0

Storks Afwerpen

Het afstoten gebeurt eenmaal per jaar bij ooievaars en duurt heel langzaam. In elke maand van het jaar kun je verse en doordringende veren vinden, zowel integumentary als large. In trekkende ooievaars verandert de veer iets sneller.

Foto door: Marcel Langthim (Pixel-mixer), CC0

Waar wonen ooievaars?

De familie van ooievaars (waaronder yabiru, maraboe, yabiru, zadelbek en ooievaars) wordt bijna over de hele wereld verspreid. Het leefgebied van vogels van het geslacht ooievaar omvat Europa, Rusland, Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Verschillende soorten bewonen Europese landen, van Zuid-Scandinavië tot de Middellandse Zee en van de Atlantische kust tot de grens met Rusland. In Rusland strekt de habitat zich door het hele land uit, beperkt tot 61-63 parallel in het noorden. In Afrika, dat de meeste onderzoekers beschouwen als het voorouderlijke huis van ooievaars, worden vogels bijna over het hele continent verspreid, met uitzondering van woestijnen. Storks wonen in Zuid-Amerika en bewonen het hele continent behalve het Andesgebergte. Deze vogels leven in vele delen van Azië: in het westen, oosten, zuiden, zuidoosten, inclusief de eilanden. Op sommige plaatsen in dit bereik komen ooievaars veel voor en op sommige zijn ze vrij zeldzaam.

Foto door Raman Kumar, CC BY-SA 4.0

Waar doen ooievaars de winter?

Een ooievaar die op de noordelijke breedtegraden leeft, is een trekvogel die een zittend leven leidde vóór de ijstijd. Nederzetting wordt nu ook aangetroffen: de zwartsnavelkooievaar die in Japan woont, vliegt bijvoorbeeld niet weg voor de winter. Witbuikooievaars, ooievaars met witte hals, Amerikaanse ooievaars en Maleise ooievaars met wollige hals vliegen ook niet naar het zuiden, omdat ze op warme breedten leven, waar ze het hele jaar door van voedsel worden voorzien. Seizoensmigraties worden gemaakt door witte ooievaars, zwarte ooievaars en ooievaars uit het Verre Oosten (zwartsnaveld) die in Europa, Rusland, China wonen.

Het vertrek van witte en zwarte ooievaars uit Europese en Aziatische gebieden begint al heel vroeg. Wit vliegt weg in de laatste drie augustus of begin september. Zwarte ooievaars migreren zelfs eerder: vanaf half augustus, zoals bijvoorbeeld in sommige gebieden van Oost-Europa. In andere gebieden, bijvoorbeeld in de Amoer, werd ontdekt dat zwarte ooievaars in het tweede decennium van september wegvliegen: voor deze vogels is dit een vrij late datum. In ieder geval zijn de nestgebieden van ooievaars half oktober al leeg.

Vogels vliegen overdag, op grote hoogte, zonder een specifiek systeem te observeren. Ooievaars vliegen voornamelijk over land, waardoor de zeegedeelten van het pad worden geminimaliseerd. Dit komt door het feit dat opstijgende luchtstromen die boven land worden gevormd belangrijk zijn voor een stijgende vlucht. Ooievaars vliegen alleen door het water als ze de overkant zien. In het voorjaar komen de vogels terug.

Sommige zwart-witte ooievaars, gevestigd in zuidelijk Afrika, keren niet terug naar hun thuisland, nadat ze gevestigde kolonies hebben georganiseerd.

Hieronder, in de beschrijving van de soort, wordt meer gedetailleerde informatie gegeven over waar ooievaars vliegen en in welke landen ze overwinteren.

Foto door Alexas_Fotos, CC0

Wat eten ooievaars?

Ooievaars eten uitsluitend dierlijk voedsel. Hun voedsel is divers, maar bestaat voornamelijk uit kleine dieren, waaronder:

  • zoogdieren: mollen, ratten, muizen, veldmuizen en andere muisachtige knaagdieren, gespikkelde grondeekhoorns, jonge hazen, wezels, hermelijnen. In de dorpen kunnen sommige ooievaars op kippen en eendjes jagen,
  • kleine kuikens
  • amfibieën en reptielen: kikkers, padden, verschillende hagedissen, slangen (slangen, adder),
  • grote landinsecten en hun larven - sprinkhanen en andere sprinkhanen, vodden, chafers, bladwespen, sprinkhanen, beren,
  • land- en waterdieren, schaaldieren, wormen,
  • Wat vis betreft, consumeren sommige soorten ooievaars, zoals witte, het zelden. Zwarte ooievaars eten het veel vaker. Een ooievaar met zwarte snavel eet uitsluitend vis.

Afhankelijk van de tijd van het jaar verandert het dieet van ooievaars. Wanneer kleine vijvers opdrogen en kleinere amfibieën worden, worden grote insecten gegeten. Ooievaars slikken hun prooi heel door. Onverteerbare resten (veren, wol, schubben, etc.) boeren boeren in de vorm van raadsels.

Trouwens, ooievaars hebben een geweldig vermogen om giftige slangen te eten zonder zichzelf te schaden. Uiteraard zijn ze immuun voor het gif.

Vogels voeden zich met open ruimtes: in de steppen, uitgestrekte riviervalleien en weiden, langs rivieroevers, moerassen en andere duidelijk zichtbare plaatsen. Hoewel ooievaars altijd in zicht zijn, kunnen ze zelf het gevaar van veraf opmerken.

Ooievaars zijn, net als alle grote vogels, heel voorzichtig. Tijdens vluchten en 's nachts blijven ze samen. Vogels voeren afzonderlijk, maar verliezen tegelijkertijd het contact met familieleden niet.

Foto door: Felix_Broennimann, CC0

Hoe lang leven ooievaars?

De levensverwachting van ooievaars is afhankelijk van de soort en de habitat. Witte ooievaars leven ongeveer 20-21 jaar in de natuur (volgens sommige bronnen, tot 33 jaar), in gevangenschap kan deze indicator hoger zijn. Verre Oosten ooievaars in gevangenschap overleefden tot 48 jaar. De maximale levensverwachting van zwarte ooievaars in gevangenschap is 31 jaar, terwijl dit cijfer in vivo 18 jaar is.

Soorten ooievaars, namen en foto's

De volgende soorten behoren tot het geslacht ooievaars (Ciconia):

  1. Ciconia abdimii (Lichtenstein, 1823) - witbuikooievaar,
  2. Ciconia boyciana (Swinhoe, 1873) - ooievaar met zwarte snavel, Chinese ooievaar, ooievaar uit het Verre Oosten, witte ooievaar uit het Verre Oosten,
  3. Ciconia ciconia (Linnaeus, 1758) - witte ooievaar:
    • Ciconia ciconia asiatica (Severtzov, 1873) - Turkestaanse witte ooievaar,
    • Ciconia ciconia ciconia (Linnaeus, 1758) - Europese witte ooievaar,
  4. Ciconia episcopus (Boddaert, 1783) - Ooievaar met witte hals:
    • Ciconia episcopus episcopus (Boddaert, 1783),
    • Ciconia episcopus microscelis (G. R. Gray, 1848),
    • Ciconia episcopus neglecta (Finsch, 1904)
  5. Ciconia nigra (Linnaeus, 1758) - zwarte ooievaar,
  6. Ciconia maguari (Gmelin, 1789) - Amerikaanse ooievaar,
  7. Ciconia stormi (W. Blasius, 1896) - Maleise ooievaar met wollige hals.

Het volgende is een beschrijving van de soort.

  • Witte ooievaar(Ciconia ciconia)

woont in sommige delen van Europa (van Zuid-Zweden en Denemarken tot Frankrijk en Portugal, in landen van Oost-Europa), in Oekraïne, in Rusland (van de Oblast Vologda tot Trans-Kaukasus), in Centraal-Azië en in Noordwest-Afrika (van Noord-Marokko naar Noord Tunesië). In overeenstemming met de habitat worden twee ondersoorten witte ooievaars onderscheiden: Europees (Ciconia ciconia ciconia) en Turkestan (Ciconia ciconia asiatica). De Turkestaanse ondersoort is iets groter dan de Europese; hij wordt gevonden in Centraal-Azië en sommige delen van Transcaucasia.

Het lichaam van witte ooievaars heeft een witte kleur, die wordt weerspiegeld in de naam. Alleen de veren aan de uiteinden van de vleugels zijn zwart en totdat de vogel ze recht heeft gemaakt, lijkt het alsof het hele onderlichaam zwart is. Vanaf hier kwam de populaire naam van de vogel - Chernoguz. Stork's snavel en poten zijn rood. De kuikens hebben zwarte snavels. Kale huid in de buurt van de ogen en snavel is rood of zwart. De iris is donkerbruin of roodachtig. De afmetingen van de vleugel zijn 55-63 cm, de staart is 21,5-26 cm, de middenvoet is 17-23,5 cm, de bek is 14-20 cm. De lengte van het lichaam kan 1,02 m bereiken. De spanwijdte is 1,95-2, 05M. Een witte ooievaar weegt 3,5 - 4,4 kg. Vrouwtjes zijn kleiner dan mannen.

Witte ooievaars, die in het westen en oosten van Europa wonen, vliegen op verschillende manieren naar het zuiden. Ooievaars nestelen ten westen van de Elbe vliegen naar de Straat van Gibraltar en overwinnen het op de smalste plek. Ze zijn boven Spanje geklommen en zijn van plan naar Afrika te gaan. Daar blijven ze gedeeltelijk in het westen, en steken gedeeltelijk de Sahara over, equatoriale bossen en stoppen in Zuid-Afrika. Ooievaars nestelen ten oosten van de Elbe vliegen naar de Bosporus, vliegen rond de Middellandse Zee door Syrië, Israël, steken het noorden van de Rode Zee, Egypte over, vliegen langs de Nijlvallei en verder naar Zuid-Afrika. De Turkestaanse ondersoort van de witte ooievaar wint vooral in India, in Ceylon, maar sommige mensen wachten op de winter in de regio Syr Darya in Centraal-Azië en in de Talysh-bergen in Transcaucasia.

Witte ooievaars vestigen zich in de buurt van menselijke bewoning, omdat het handig is voor hen om nesten te bouwen op 'kunstmatige heuvels'. Mensen 'helpen' vaak de vogels in de constructie, maken een nest voor de ooievaar met hun eigen handen of leggen er een fundering voor: ze plaatsen wielen of speciale versterkte platforms op palen, bomen of boerderijgebouwen waarop de vogels hun toekomstige nest plaatsen.

Foto door PeterRohrbeck, CC BY-SA 4.0

  • Zwarte ooievaar(Ciconia nigra)

het soort dat mensen schuwt.Het leefgebied is uitgestrekt over Eurazië: van Scandinavië en het Iberisch schiereiland tot de regio's in het Verre Oosten. De noordelijke distributiegrens bereikt 61 en 63 parallellen, de zuidelijke loopt door de Balkan, de Krim, Transcaucasia, Iran, Centraal-Azië, Mongolië en het middelste deel van China. De zwarte ooievaar wint op het Afrikaanse continent, in India en China. In Afrika vliegen vogels niet verder dan de evenaar. Toegegeven, in het zuiden van het vasteland nestelen individuen die naar alle waarschijnlijkheid daar kwamen tijdens migraties en permanent bleven.

De kleur van deze vogelsoort wordt gedomineerd door zwart, terwijl het zwarte verenkleed groen, brons of paars werpt. Witte veren groeien alleen in het onderlichaam, op de achterkant van de borst en in de okselgebieden. De bek van de vogel loopt licht schuin omhoog. De benen, bek en huid rond de ogen zijn rood. De iris is bruin. Jonge individuen hebben wit verenkleed, terwijl de benen en snavel van jonge dieren een grijsgroene tint hebben. Het gewicht van de zwarte ooievaar is niet groter dan 3 kg, het lichaam kan een lengte van 1 meter bereiken. De lengte van de vleugel varieert van 52 tot 61 cm, de lengte van de middenvoet is 18-20 cm, de staart groeit tot 19-25 cm en de lengte van de bek bereikt 16 - 19,5 cm. De spanwijdte van de vogel is 1,5 - 2 meter.

De zwarte ooievaar leeft in dichte bossen, eilanden tussen moerassen en vergelijkbare ontoegankelijke gebieden. Hij schikt nesten op de zijtakken van hoge bomen, 1,5-2 m van de stam. Ze bestaan ​​uit takken van verschillende diktes die aan elkaar zijn gelijmd door grond en graszoden. In boomloze gebieden en bergen kiest de vogel rotsen, rotsen, enz. Voor huisvesting. Een paar ooievaars nestelt altijd gescheiden van familie. Nesten bevinden zich meestal op een afstand van 6 km van elkaar. Op sommige plaatsen, bijvoorbeeld Oost-Transcaucasië, is de afstand tussen hen beperkt tot 1 km, en soms zelfs 2 nesten bevinden zich op dezelfde boom.

In koppeling zijn er 3 tot 5 eieren, die iets kleiner zijn dan die van een witte ooievaar. Ooievaars zijn bedekt met een witte of grijze pluisjes en hun snavel is oranje aan de basis en groenachtig geel aan het einde. Eerst liggen de jonge zwarte ooievaars, dan zitten ze in het nest en pas na 35-40 dagen beginnen ze op te staan. Jonge ooievaars vliegen 64-65 dagen na de geboorte uit het nest. In tegenstelling tot andere soorten, kunnen zwarte ooievaars schreeuwen. Ze spreken hoge en lage geluiden uit, vergelijkbaar met "chi-li". Snavelvogels kraken veel minder vaak en stiller dan witte ooievaars.

Foto door: Blacktom1961, CC BY-SA 4.0

  • Wit-doen zwellen Ooievaar(Ciconia abdimii)

Dit is een Afrikaanse soort ooievaars die leeft van Ethiopië tot Zuid-Afrika.

Een van de kleinste ooievaars met een lengte van 73 cm. Het gewicht van de vogel is 1 kg. De kleur wordt gedomineerd door zwart, alleen wit op de borst en underwing. De bek is, in tegenstelling tot de meeste soorten, grijs. Poten zijn traditioneel rood. Een onderscheidend kenmerk van de witbuikooievaar is de blauwheid van de huid rond de ogen tijdens het paarseizoen. De ogen zelf hebben een rode tint. Vrouwtjes zijn kleiner dan mannen. Leg 2-3 eieren.

Foto door: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

  • Ooievaar met witte hals(Ciconia episcopus) heeft 3 ondersoorten:
    • Ciconia episcopus episcopus woont op de schiereilanden van Hindustan, Indochina en de Filippijnse eilanden,
    • Ciconia episcopus microscelis gevonden in Oeganda en Kenia - landen van tropisch Afrika,
    • Ciconia episcopus neglecta - Een inwoner van het eiland Java en eilanden die aan de grens liggen van de Aziatische en Australische biogeografische zones.

De lichaamslengte van ooievaars varieert van 80 tot 90 cm De nek, nek en bovenste borst van vogels zijn wit en donzig. De veren in de onderbuik en staart zijn wit. Het hoofd bovenop is zwart, alsof je een hoed op hebt. De vleugels en het bovenlichaam zijn zwart van kleur, er zijn roodachtige overlopen op de schouders en de uiteinden van de vleugels zijn gedraaid met een groenachtige tint. Ooievaars met witte hals leven in groepen of in paren in de buurt van water.

Foto door: Derek Keats, CC BY 2.0

  • Maleis wollige ooievaar(Ciconia stormi)

zeer kleine soort, die op het punt van uitsterven staat. In de wereld zijn er 400 tot 500 individuen. De grootte van de vogel is klein: van 75 tot 91 cm. Zwart overheerst in de kleur. De nek is wit. De kop van de ooievaar is bekroond met een zwarte "dop". De niet-gevederde hoofdhuid heeft een oranje tint en geel rond de ogen. Snavel en poten zijn rood.

Maleisische ooievaars met wolhals leven op sommige eilanden van Indonesië, in Maleisië, Thailand, Brunei. Ze leven alleen of in kleine groepen en vestigen zich in de buurt van zoetwaterlichamen omringd door bossen.

Foto door Sandy Cole, CC BY-SA 3.0

  • Amerikaanse ooievaar(Ciconia maguari)

vertegenwoordiger van de Nieuwe Wereld. Het leeft in Zuid-Amerika.

Het ziet eruit als een witte ooievaar in grootte en uiterlijk. Verschillen: zwarte staart, roodoranje huid rond de ogen, grijs aan de basis en een blauwachtige bek aan het einde en een witte iris van de ogen. Ooievaarskuikens worden wit geboren, worden donkerder met de leeftijd en krijgen dan een ouderlijke kleur. De lichaamslengte van de vogel bereikt 90 cm, de spanwijdte is 120 cm, de ooievaar weegt 3,5 kg. Hij bouwt nesten laag: in struiken, op lage bomen en zelfs op de grond, maar ze zijn altijd omringd door water.

Foto door Carla Antonini, CC BY-SA 2.5 ar

Foto door Carla Antonini, CC BY-SA 2.5 ar

  • Zwart-gefactureerde Ooievaar (Ciconia boyciana)

een soort met veel namen: Amoerooievaar, Chinese ooievaar, verre ooievaar of verre ooievaar. Voorheen werd deze soort beschouwd als een ondersoort van de witte ooievaar. Maar in tegenstelling tot de witte, heeft de zwartsnavelooievaar een langere zwarte snavel, duidelijk hellend naar de top, rode poten en hoofdstel, een rode keelzak, een witachtige iris en een zilvergrijze coating is aanwezig aan de uiteinden van sommige zwarte veren.

Amoer ooievaarskuikens hebben oranjerode snavels. Bij jonge personen wordt zwart vervangen door bruin. De vogel is iets groter dan zijn verwanten: de vleugellengte is 62-67 cm, de bek is 19,5-26 cm, de lichaamslengte is maximaal 1,15 m, de ooievaar weegt maximaal 5,5 kg. Ooievaars uit het Verre Oosten voeden zich uitsluitend met vis, bijvoorbeeld crucian karper, kakkerlakken.

Alle vogelnamen geven zijn habitat aan: het Verre Oosten (Amoer-regio, Primorye, Ussuri-gebied), Noord-China. Bovendien komt deze soort voor in Japan en Korea. Zwart-gefactureerde ooievaars overwinteren voornamelijk in Zuid-China, op het eiland Taiwan en in de omgeving van Hong Kong. Sommige koppels migreren voor de winter naar Noord-Korea, Zuid-Korea, Japan en bereiken soms de Filippijnen, Myanmar, Bangladesh en de noordoostelijke regio's van India. In Japan leven vogels zowel in de zomer als in de winter en vliegen in het koude seizoen niet naar het zuiden. Dichtbij de man nestelt de zwartsnavelooievaar niet en nestelt hij liever in de bossen aan hoge bomen. Nesten kunnen zich zowel in hoge als in lagere takken bevinden. Ze zijn zo zwaar dat de takken soms de zwaartekracht niet kunnen weerstaan ​​en afbreken, waardoor de nesten op de grond vallen. In koppeling zijn er 3-5 eieren.

De ooievaar uit het Verre Oosten is een zeldzame soort die wordt beschermd in Rusland, Japan en China. Het staat vermeld in het Rode Boek van Rusland, China en Korea, evenals in het Internationale Rode Boek. In de natuur zijn er niet meer dan 3.000 personen.

Foto door: Cory, CC BY 2.1 jp

Ooievaar fokken

Storks leiden koppels, met uitzondering van de foktijd. Vogels bouwen nesten voor hergebruik en plaatsen ze op bomen, rotsen, rotsen, daken van huizen en andere gebouwen.

  • Witte ooievaars kunnen in een hele kudde nestelen. Trouwens, deze soort vogels begeleidt mensen en vestigt zich niet alleen op bomen, niet ver van menselijke huisvesting, maar ook op de daken van gebouwen, watertorens, fabriekspijpen, krachtoverbrengtorens, palen en andere structuren. Witte ooievaars kiezen voor menselijke gebouwen, omdat ze handig zijn om te nestelen, hoewel vogels geen mensen in de buurt nodig hebben.
  • Zwarte ooievaars nestelen weg van mensen.

Terugkomend van overwintering repareren ooievaars vaak het oude nest, bekleed met stokken, hooi, staven. Een nieuw nest is meestal niet groter dan 1 m in diameter, en een oude, voltooide, kan tot 2,3 m reiken en centers wegen. Het duurt ongeveer 8 dagen om te bouwen. Bij het eerste nest kunnen witte ooievaars ook een tweede bouwen, die wordt gebruikt om het eerste nest te slapen of te bewaken. Soms willen jonge ooievaars, die nog niet klaar zijn om te fokken, hun eigen nest niet bouwen en proberen die van iemand anders te vangen. In dit geval barst de oude man dreigend met zijn bek en werpt zichzelf naar de tegenstander. Sommige paren bezetten nesten van roofvogels.

In het voorjaar vliegt het mannetje eerst naar het nest en nodigt een partner uit - elk vliegend vrouwtje. Het gebeurt dat de voormalige vriendin terugkeert naar de man, en als haar plaats wordt ingenomen, ontstaat er een gevecht tussen de vrouwen. De winnaar blijft en haar tegenstander moet vliegen. Veel experts houden vast aan de versie dat ooievaars monogame vogels zijn en met hun vaste partners naar het nest vliegen en bij aankomst geen paren vormen.

Foto door: rbg_2017, CC0

Wanneer de reparatie of de bouw van de nesten is voltooid, beginnen de baltspellen. In verschillende soorten ooievaars is dit ritueel anders.

In witte ooievaars knikken de mannelijke of vrouwelijke dans met hun snavels en nemen karakteristieke poses, waarbij ze hun hoofd achterover op hun rug gooien. De huid op de keel en kin zwelt op en vormt een keelzak, die werkt als een resonator. Ooievaars klikken op hun snavels en het geluid dat eruit klinkt lijkt op een soort gekraak. Het mannetje gedraagt ​​zich actiever dan het vrouwtje. Het kan boven het nest cirkelen, hoog stijgen en scherp vallen. Als een vrouwtje in een nest zit, probeert hij het op te tillen, zijn partner met zijn bek afremmen en erbij in de buurt stampen. Wanneer het vrouwtje opstaat, vindt paren plaats, waarbij het mannetje op de partner valt, zijn benen buigt en zijn vleugels in evenwicht brengt.

Zwarte ooievaars gooien hun hoofd niet achterover en klikken niet op hun snavels. Ze lijken naar elkaar te buigen of lopen met een langwerpige nek, gebogen hoofd en bek naar de nek gedrukt. Periodiek graven ze in hun snavels in de veren van het hoofd of de nek van een partner.

Foto door Gary L. Clark, CC BY-SA 4.0

Het vrouwtje legt 3-5 eieren en begint ze al voor het einde van de leg uit te broeden. Ooievaarseieren zijn wit, met een korrelig oppervlak, langwerpig. Ze wegen ongeveer 120 g.

Foto door: Marcel Langthim (Pixel-mixer), CC0

Uitkomen duurt maximaal 30 dagen. Beide ouders broeden de kuikens: meestal doet het mannetje dit overdag en het vrouwtje 's nachts. Kuikens worden blind geboren, maar beginnen na een paar uur te zien.

Pasgeboren ooievaars zijn bedekt met witte dons, hun benen zijn roze en hun snavel is zwart. Secundaire pluis verschijnt na een week. In een witte ooievaar beginnen de ooievaars na 16 dagen op hun voeten te staan. Tegen de 25e dag staan ​​ze al stevig op beide benen en na 10 dagen kunnen ze op één been staan. 70 dagen na de geboorte verlaat het jong het nest. Zwarte ooievaarskuikens ontwikkelen zich iets langzamer.

Foto door: Milan Kořínek

Het is niet gemakkelijk om vraatzuchtige ooievaars te voeren. Zowel mannen als vrouwen nemen deel aan voeding. Een van hen is in de buurt van de kuikens, de andere vliegt naar voedsel. Bovendien corrigeert het ooievaarmannetje constant het nest en brengt verschillende bouwmaterialen mee: takken, gras, twijgen. In afwachting van eten, klikken de kinderen op hun bek. Wanneer ouders zich over de kuikens buigen en voedsel uit de keel gooien, vangen ooievaars het op de vlieg of verzamelen het op de bodem van het nest. Opgroeien, kuikens scheuren voedsel van hun ouders van de bek.

Vader en moeder zorgen zachtjes voor hun kinderen. Een vogel, gelegen in een nest met ooievaars, beschermt hen op warme dagen tegen de zon en staat met gespreide vleugels boven hen. Ouders brengen water in hun snavels om hun baby's water te geven of om hen een verfrissende douche te geven. Maar de zieke, verzwakte, met parasieten geïnfecteerde kuikens worden eenvoudig door ooievaars uit het nest gegooid.

Ooievaars die beginnen te vliegen zijn beperkt tot de omgeving van hun inheemse nest. De hele familie verzamelt zich er voor de nacht. Dan vliegen de kuikens verder weg en uiteindelijk beginnen zich zwermen te vormen. Ooievaars vliegen vroeg weg: eerst jong en daarna oud. En hoewel de jonge vliegen zonder escort, leidt het instinct hen op de juiste manier. Er werd vastgesteld dat het tijdstip van vertrek op geen enkele manier verband houdt met koeling of onzin. Maar de levenscyclus van deze vogels is zo geregeld dat ze precies voor een bepaalde periode in de zomer aankomen, wat nodig is voor het fokken. Jonge ooievaars nestelen op 3-4-jarige leeftijd. Soms gebeurt dit eerder, na 2 jaar of later - tot 6 jaar.

Foto door: Milan Kořínek

Wat is het verschil tussen een ooievaar en een reiger?

  • Storks behoren tot de orde van ciconiiformes, de familie van ooievaars. Reigers behoren tot de orde Ciconiiformes, een familie van reigers.
  • Ooievaars zijn vogels van een massievere stam dan reigers.
  • In tegenstelling tot ooievaars is de nek van reigers onvergelijkbaar dunner en langer.
  • Tijdens de vlucht houden ooievaars hun nek naar voren gestoken, wat niet kenmerkend is voor reigers.

Links is een grote blauwe reiger, rechts is een witte ooievaar. De auteur van de foto links: Cephas, CC BY-SA 4.0, de auteur van de foto rechts: sipa, CC0.

  • De verschillen tussen een ooievaar en een reiger zitten in de lengte van de vingers. Ooievaars zijn veel korter dan reigers.
  • Reigers leven en vangen prooi op moerassige, overstroomde plaatsen waar ooievaars, vanwege de structuur van hun vingers, problematisch zijn. Daarom voeden ooievaars zich meer op het land.
  • Ooievaars vliegen in de lucht, terwijl reigers vliegen, met hun vleugels klapperen en slechts af en toe plannen maken.
  • In ooievaars heeft het borstbeen een vierkante vorm, in reigers is het borstbeen langwerpig.
  • Kuikens van ooievaars verlaten de nesten niet om in bomen te klimmen. Kleine reigers daarentegen bewegen zich actief van tak naar tak, met behulp van poten, snavels en ongroeide vleugels.
  • Reigers schikken geen nesten op rotsen en rotsen, in tegenstelling tot ooievaars.

Links een grijze reiger, rechts een zwarte ooievaar. De auteur van de foto links: Barbara Walsh, CC BY 2.0, de auteur van de foto rechts: Johann Jaritz, CC BY-SA 3.0 at.

Wat is het verschil tussen een kraan en een ooievaar?

  • Ooievaars en kranen zijn vertegenwoordigers van verschillende orders. De ooievaar behoort tot de orde van ciconiiformes, de familie van ooievaars. De kraanvogel is een vogel uit de orde van de kraanvogels, een familie van kraanvogels.
  • De snavel van kranen is niet zo lang als die van ooievaars.
  • In het verenkleed van kranen zitten zachtere, langere veren. In ooievaars zijn ze moeilijker en korter.
  • Kranen maken gorgelend geluid en zijn behoorlijk luid. De meeste ooievaars hebben geen stem (behalve de zwarte ooievaar), ze worden alleen gekenmerkt door het klikken van een bek.
  • Verschillen tussen vogels worden waargenomen in hun dieet. Ooievaars voeden zich uitsluitend met kleine dieren. Kranen zijn, in tegenstelling tot ooievaars, voornamelijk herbivoor: ze eten bessen en zaden van planten, scheuten van verschillende kruiden en granen. Kranen eten minder dierlijk voedsel.
  • Kranen vestigen zich alleen in moerassige gebieden. Naast vijvers kiezen ooievaars ook open ruimtes, ook in nederzettingen.

Links is een Amerikaanse kraan, rechts een witte ooievaar. De auteur van de foto links: Ryan Hagerty / USFWS, Public Domain, de auteur van de foto rechts: dassel, CC0.

  • Echtelijke spellen van ooievaars en kraanvogels variëren.
  • Ooievaars bouwen hun nesten hoog boven de grond: op bomen, palen, daken van gebouwen, rotsen. Kranen zitten nooit aan bomen en nesten staan ​​op de grond. Kranennesten zijn kleiner van formaat.
  • Kranen leggen 1-2 eieren, ooievaars 3-5 eieren.
  • Beide ouders broeden eieren uit voor ooievaars, alleen vrouwtjes voor kraanvogels en het mannetje vervult een beschermende functie.
  • Kranen vormen paren voor het leven, en blijven zelfs samen wanneer ze in een kudde vliegen. Storks kan elk seizoen nieuwe paren vormen.
  • Bij het vliegen voor de winter staan ​​kranen in een wig, ooievaars vliegen in een chaotische kudde.
  • Kranen tijdens de vlucht klappen gelijkmatig met hun vleugels en plannen alleen wanneer ze op de grond zinken. Ooievaars gebruiken hoofdzakelijk stijgende vlucht.
  • Sommige soorten ooievaars, met name de witte ooievaar, zijn niet bang voor mensen en leven naast hen. Kranen zijn bang voor mensen en blijven er liever bij weg.

Links is een grijze kraan, rechts een witte ooievaar. De auteur van de foto links: Vyh Pichmann, CC BY-SA 3.0, de auteur van de foto rechts: susannp4, CC0.

Alles over ooievaars

  • De familie van ooievaars heeft 12 ondersoorten.
  • Storks hebben een moeilijk communicatiesysteem. Hun communicatie vindt plaats door sissen en klikken van de bek. Naast dergelijke geluiden, staken ooievaars een dun, nauwelijks te onderscheiden gepiep uit.
  • Ooievaars slapen het meest op één been. Bovendien verandert het pootje van de vogel van tijd tot tijd, terwijl de ooievaar niet wakker wordt.
  • In de natuur hebben ooievaars geen vijanden. De enige uitzonderingen zijn adelaars en krokodillen, die soms op deze vogels jagen. Soms is een vijand voor een ooievaar een persoon.

Beschrijving en functies

In ooievaars contrasteert een lange sneeuwwitte nek met een rode snavel.

Aan de uiteinden van de brede vleugels van een ooievaar zijn zwarte veren. Wanneer de vleugels worden gevouwen, kan het lijken alsof de hele achterkant van de vogel zwart is. De benen van de ooievaar zijn rood.

Mannelijke en vrouwelijke ooievaars verschillen alleen in grootte.

De witte ooievaar heeft een hoogte van meer dan een meter en de spanwijdte is 1,5-2 meter. Een volwassene weegt ongeveer 4 kg.

Tijdens de vlucht zweeft een ooievaar boven de grond, en hoeveel dit gebeurt, hangt alleen van de vogel af. Misschien komt dit door het speciale gewricht van de botten van de schoudergordel en de structuur van de vleugel met verlenging in de onderarm.

  1. De witte ooievaar is de meest talrijke vogelsoort. Volwassen individuen van dergelijke ooievaars kunnen een hoogte van 120 cm en een gewicht van ongeveer 4 kg bereiken. Ze hebben bijna sneeuwwit verenkleed, maar hun snavel en poten zijn rood. Zulke vogels nestelen in Eurazië. Ze zijn wijdverbreid in Wit-Rusland.
  2. De ooievaar uit het Verre Oosten, ook wel Chinese en zwarte snavel genoemd, is geclassificeerd als een zeldzame soort. Deze vogels nestelen op het Koreaanse schiereiland, in de Amoer-regio en Primorye, in het oosten en noorden van China, evenals in Mongolië. Ze houden van de wetlands.
  3. De zwarte ooievaar is een ondergewaardeerde maar talloze soorten. Zo'n ooievaar woont in Afrika. In Eurazië is deze vogel vrij wijd verspreid. Deze winter reizen ooievaars van dit type vanuit ongunstige zones naar Zuid-Azië. Vertegenwoordigers van deze soort zijn iets kleiner dan hun familieleden en ze bereiken een gewicht van ongeveer 3 kg.
  4. De Wit-doen zwellen Ooievaar is een kleine soort. Dergelijke vogels hebben een gewicht van ongeveer een kilogram. Ze wonen voornamelijk in Afrika.
  5. De ooievaar met witte hals is te vinden in verschillende delen van Azië en Afrika, vooral in de regenwouden. De groei van dergelijke vogels is meestal niet meer dan 90 cm, het verenkleed is meestal zwart met rode tinten en de vleugels hebben een groenachtige tint.
  6. De Amerikaanse ooievaar woont in Zuid-Amerika. Zulke vogels zijn niet erg groot. Qua uiterlijk kunnen ze op een witte ooievaar lijken, maar alleen hiervan verschillen in de vorm van de zwarte staart van de zwezerik.

Lifestyle & Habitat

Het leefgebied van ooievaars is weidelandschappen en moerassige gebieden. Ooievaars verenigen zich praktisch niet in grote groepen, omdat ze alleen of in kleine groepen leven.

Tijdens een lange vlucht kan de ooievaar zelfs in de lucht in slaap vallen. Tegelijkertijd worden de pols en ademhaling van een gevederde vogel zeldzaam, en het horen in een dergelijke toestand krijgt alleen een grote gevoeligheid. Dit helpt de vogel niet te verdwalen en familieleden niet af te weren.

Een kwartier is voldoende voor vogels om tijdens de vlucht te rusten, waarna ze wakker worden en hun lichaam in toon komt.

Omdat ze met elkaar communiceren, vertonen ooievaars geen sentiment, en daarom kunnen zieke en verzwakte familieleden, dit soort vogels genadeloos doodslaan.

Eten

Om erachter te komen wat ooievaars in de natuur eten, is het de moeite waard om te zeggen dat ze speciale voorkeur geven aan kikkers.

Ze houden ook van vis. Er zijn schelpdieren in hun gevarieerde voeding. Ooievaars houden ook van grote insecten. Op het land vangen ze slangen, hagedissen en soms giftige slangen.

Ooievaars worden beschouwd als een bedreiging voor kleine zoogdieren zoals mollen, grondeekhoorns, muizen en ratten.

Nesten

  1. Storks bouwt geen nieuwe nesten, maar rust alleen oude uit. Deze vogels hebben een sterke gehechtheid aan hun eigen behuizing. Er is een feit dat het oudste ooievaarsnest ongeveer vier eeuwen geleden werd gebouwd en er verschillende generaties in woonden.
  2. Storks kan echt grote nesten bouwen met een diameter tot 1,5 meter en een gewicht tot 2 centres. Soms leven er spreeuwen of mussen met ooievaars.

Reproductie en levensduur

Storks zijn monogame gevederde wezens. Familiebonden van deze vogels worden niet hun hele leven vernietigd.

Het paringsritueel voor elke soort ooievaars is anders. Witte ooievaars in de echtgenoot selecteren de eerste vrouwelijke ooievaar die naar het nest is komen vliegen. Vanaf dit moment begint de reproductie van ooievaars. Daarna legt de nieuwe minnares maximaal zeven eieren. Dan duurt de incubatie ongeveer een maand, en tot 2 maanden - de groei van de welpen. Na 55 dagen vanaf de geboorteperiode vindt de eerste vlucht van jonge dieren plaats. Een nieuwe generatie groeit op tegen de herfst, en dan breekt de familie van ooievaars uit.

Het is vermeldenswaard dat de levensverwachting van ooievaars in natuurlijke omstandigheden 20 jaar bereikt. Hoeveel ooievaars in gevangenschap leven is ook bekend. De aangegeven periode wordt aanzienlijk verlengd, maar alleen met de juiste zorg en onderhoud.

Waarom brengt een ooievaar kinderen mee?

Wanneer een klein kind een vraag stelt over de herkomst van de kinderen, is de eenvoudigste manier om te antwoorden dat de ooievaar hen brengt. Natuurlijk weet elke volwassene dat dit niet zo is. Deze onschuldige mythe is echter over de hele wereld bekend. Dus waar kwam hij vandaan? Als u het antwoord op deze vraag wilt weten, moet u enkele eeuwen teruggaan.

In de oudheid lieten Slavische stammen zichzelf veel toe tijdens de viering van de zomernacht (21 juni - de vakantie van de zomerzonnewende, evenals de heidense feestdag van huwelijk en bevalling). Verschillende rituelen werden georganiseerd met alcoholische dranken en orgieën. En negen maanden na dergelijke orgieën hadden sommige vrouwen kinderen. In veel gevallen was het gewoon onmogelijk om een ​​vader te vinden. En toen rees een natuurlijke vraag: "Waar komt dit kind vandaan?" Bovendien werden er in die tijd veel huwelijken gesloten. De periode van geboorte van kinderen, zowel in het eerste als in het tweede geval, viel samen met de komst van de lente en de terugkeer van ooievaars. En dus de uitdrukking "de ooievaar bracht de baby."

Interessante feiten over ooievaars.

• Deze vogel heeft een speciale status in Wit-Rusland. Velen beschouwen de ooievaar als een onofficieel symbool van het land. Volgens de bestaande legende was de ooievaar in het verleden een man. Eens gaf God hem een ​​zak slangen, die hij weg moest gooien. De man wist niet wat er in de tas zat en ondanks het strikte verbod besloot hij de inhoud te controleren. Slangen grepen als het ware de gelegenheid aan en strekten zich in verschillende richtingen uit. God besloot de mens te straffen door hem in een ooievaar te veranderen.

• Wit-Russen zijn ervan overtuigd dat ooievaars alleen op de daken van huizen van goede mensen nestelen.

• In 2013 arresteerde de Egyptische politie (!) Een ooievaar op verdenking van spionage. Op de vogel werd een bepaald apparaat opgemerkt, dat volgens de inlichtingendiensten een camera of zelfs een explosief apparaat kon zijn. Na een meer gedetailleerde analyse bleek het echter slechts een zender te zijn voor het volgen van vogelmigratie.

• De grootste personen bereiken een hoogte van 160 centimeter en hun spanwijdte is meer dan 2 meter.

• Ooievaars hebben een zeer specifieke manier om hun lichaam te thermoreguleren. Ze regelen de temperatuur door op hun eigen benen te poepen. Natte ontlasting kleeft aan de benen en verdampt. Door dit proces koelen ze hun lichaam.

• In Polen is er het zogenaamde Europese dorp van ooievaars. Het is gelegen in de regio Podlasie in de stad Pentovo. Naar schatting nestelen er jaarlijks ongeveer veertig ooievaars. Nesten zijn overal - op palen, bomen, daken. Ze installeren zelfs speciale rekken.

• Ook in Polen, op initiatief van de Society of Friends of Nature, wordt sinds 2003 de White Stork Day gevierd. Hij arriveert op 31 mei en wil de kennis van deze vogels populair maken.

• Meestal bouwen ooievaars nesten op een hoogte van 10 - 20 meter boven de grond. Hun diameter kan variëren van 90 centimeter tot 2 meter.

• De gemiddelde levensverwachting van deze grote vogels is 8 tot 10 jaar. Er waren echter gevallen waarin sommige personen de leeftijd van 20 en zelfs 30 jaar bereikten.

• De lengte van een volwassen ooievaar varieert van 50 tot 160 centimeter. Een kenmerk van deze vogel zijn zijn lange poten, snavel en nek. In de meeste gevallen is de overheersende kleur van het verenkleed wit en zwart. Ooievaars hebben korte staarten. Tijdens de vlucht zijn hun benen, nek en hoofd langwerpig in een lijn. Hun gewicht varieert van 1,3 tot 9 kilogram.

• Samen met verslechterende weersomstandigheden en kortere daglichturen vliegen ooievaars naar warme landen. Deze vogels brengen de winter door op het Afrikaanse continent. Het kost hen meer dan een maand om een ​​afstand van enkele duizenden kilometers af te leggen. Elke dag kunnen ooievaars ongeveer 200 kilometer overwinnen.

Pin
Send
Share
Send